Mogelijke oorzaken erectiestoornis

img/pic2.jpg

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een erectiestoornis te bedenken. Veelvoorkomende oorzaken zijn onder andere het gebruik van bepaalde medicatie, het ouder worden en verschillende medische oorzaken. Ook kunnen erectiestoornissen psychische oorzaken hebben of ontstaan door een ongezonde levensstijl. Op deze pagina behandelen we de meestvoorkomende oorzaken van een erectiestoornis.

Medische oorzaken erectiestoornis

Verschillende medische aandoeningen kunnen uiteindelijk leiden tot een erectiestoornis. Zo heeft onder andere diabetes ofwel suikerziekte en een hoge bloeddruk een negatieve invloed op de erectie.

 • Verstopte bloedvaten
  Een te hoog gehalte aan cholesterol in het lichaam kan leiden tot aderverkalking (atherosclerose). De aanvoer van bloed naar de bloedvaten in de penis wordt dan minder omdat de aderen dichtslibben. Hierdoor kunnen de zwellichamen in de penis niet meer ontspannen en krijgen niet genoeg bloed. Deze verandering in de doorbloeding geeft als gevolg geen of een slechte erectie. Als er dan wel een erectie ontstaat, is deze vaak van korte duur en niet voldoende voor goede seksuele activiteit. Naarmate men ouder wordt, wordt de kans groter op aderverkalking.
 • Hoge bloeddruk
  Veel mannen met een hoge bloeddruk hebben last van erectiestoornissen. Dit komt omdat door een hoge bloeddruk beschadigingen in de vaatwanden ontstaan. Op deze beschadigingen kunnen zich vet- en cholesteroldeeltjes afzetten. Hierdoor ontstaat veel sneller aderverkalking en de doorbloeding in de penis wordt minder. Door de hoge bloeddruk wordt ook de het ontspannend vermogen van de bloedvaten minder.
 • Suikerziekte
  Suikerziekte wat ook wel diabetes mellitus wordt genoemd kan ook een oorzaak zijn van erectieproblemen. Door de suikerziekte verstijven de bloedvatwanden en wordt de werking van zenuwbanen en bloedvaten negatief beïnvloed (diabetische neuropathie). Veel diabetespatiënten krijgen te maken met erectieproblemen. Hoe langer iemand de ziekte heeft, hoe groter de kans wordt op erectieproblemen.
 • Ziekte van hersenen of zenuwbanen
  Door de ziekten aan de hersenen of zenuwbanen kunnen prikkels soms niet meer goed worden doorgegeven. Als de bekken gebroken zijn geweest of een operatie aan de bekkenorganen (prostaat, endeldarm) heeft plaats gevonden en de zenuwbanen beschadigd zijn, kan het moeizamer of onmogelijk worden om een erectie te krijgen. De neurologische aandoeningen zoals dwarslaesie en multiple sclerose (verlammingsziekte met een wisselend verloop waarbij op vele plaatsen in ruggenmerg en hersenen verharde plaatsen ontstaan) zijn er een voorbeeld van.
 • Afwijking van de penis
  Vernauwing van de voorhuid kan ook een erectieprobleem veroorzaken omdat het bij een erectie te strak wordt en pijn kan veroorzaken. Bij de ziekte Peyronie waarbij er een verharding in het vlies rond een zwellichaam ontstaat, komt de penis in een kromme stand te staan, wat tot heel veel pijn kan leiden en de zin in seks kan doen verdwijnen.

Psychologische oorzaken van erectiestoornissen

Indien er nog wel een ''ochtenderectie'' ontstaat dan is de oorzaak in de meeste gevallen niet lichamelijk. Meerdere psychologische factoren kunnen dan de oorzaak zijn van een erectieprobleem.

 • Stress en spanningen
  Stress en spanningen kunnen zorgen dat er geen of een slechte erectie ontstaat.
 • Relatieproblemen/Seksuele problemen
  Emoties als irritatie en boosheid kunnen erectieproblemen veroorzaken. Ook pij bij de seks zoals hoofdpijn, rugpijn of een ander soort pijn kan voor problemen zorgen. Te vroeg (ejaculatio praecox) of te laat (ejaculatio tarda) klaarkomen of prestatiedruk bij bijvoorbeeld een nieuwe partner kunnen ook een oorzaak zijn van erectieklachten.
 • Depressiviteit/Faalangst
  Veel mannen die een erectiestoornis hebben krijgen te maken met onzekerheid als het om seks gaat. Daardoor kunnen ze ook last van faalangst krijgen en zelfs depressief worden. Het is dan ook moeilijk te bepalen of de erectiestoornis door depressie komt, of dat de erectiestoornis tot depressie leidt. Een erectiestoornis of minder zin hebben in seks kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen zoals antidepressiva en betablokkers, de medicijnen tegen hoge bloeddruk en hartproblemen.
 • Emotionele trauma
  Het verliezen of scheiden van de partner
 • Onzekerheid van seksuele geaardheid

Ongezonde levensstijl

De slechte gewoonten spelen vaak een rol bij erectieproblemen. Het is dan ook verstandig om met die slechte gewoonten te stoppen of in ieder geval te minderen.

 • Roken
  Het roken van nicotine kan ontspannend werken maar uiteindelijk heeft het een negatieve invloed op de seksuele functie. Door het roken worden de bloedvaten vernauwd wat voor een slechte doorbloeding in de penis zorgt.
 • Overmatig alcohol gebruik
  Door overmatig alcohol gebruik kunnen seksuele lichaamsfuncties worden aangetast. Veel alcoholgebruik bij mannen leidt tot vermindering van de functie van het mannelijk geslachtshormoon. Alcoholisten kunnen soms zelfs last krijgen van borstvorming en verkleining van de zaadballen.
 • Drugsgebruik
  Het gebruik van middelen zoals marihuana, cocaïne, heroïne, methadon, xtc en amfetamine kunnen ook ontspannend en/of lustopwekkend werken maar uiteindelijk heeft het negatieve invloed op de seksuele functie. De zin in seks vermindert omdat het testosterongehalte in het lichaam lager wordt.
 • Weinig lichaamsbeweging
  Weinig bewegen heeft niet alleen een slechte invloed op de bloedvaatjes in de penis, maar ook op het gehele hart- en vaatstelsel. Goede beweging werkt dus positief op de functie van de zwellichamen in de penis.

Lees verder over wat te doen bij een erectiestoornis